Volgende Blog Post Vorige Blog Post

 

Doesburg, 21 - 8 - 2023

Macebells & Clubbells

 

In dit blog komen kracht en beweging samen om jou te helpen sterk en fit te worden! Vandaag duiken we in de fascinerende wereld van Macebells en Clubbells, twee unieke fitnesshulpmiddelen die al eeuwenlang als trainingsinstrumenten dienen en niet alleen effectief, maar ook ongelooflijk leuk zijn om mee te werken.

De Legendarische Macebells: Kracht en Behendigheid

Stel je voor dat je een fitnessinstrument hebt dat niet alleen je spieren versterkt, maar ook je behendigheid, grip en coördinatie verbetert. Dat instrument is de Macebell, een werktuig dat zijn oorsprong vindt in de oude krijgskunsten en nu een essentieel onderdeel is geworden van moderne functionele training.

De Macebell lijkt op een traditionele mace, het wapen dat ooit door strijders werd gebruikt. Het bestaat uit een lange steel en een massieve bol aan het uiteinde. De uitdaging ligt in het beheersen van de bewegingen terwijl je de weerstand van de bol overwint. Het zwaaien en draaien van de Macebell vergt inspanning van je hele lichaam, waardoor je kernspieren, schouders en rug enorm worden versterkt. Bovendien is het een geweldige manier om functionele kracht op te bouwen die je kunt toepassen in dagelijkse activiteiten.

De Geschiedenis van Macebells: Van Oorlog tot Fitness

De Macebell, ook bekend als de "gada" of "gada mace," heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oude tijden van krijgers en strijders. Oorspronkelijk werd de Macebell gebruikt als een wapen en trainingsinstrument in verschillende oude beschavingen, waaronder India, Perzië en het Midden-Oosten. Krijgers gebruikten deze wapens om kracht en behendigheid te ontwikkelen, evenals om hun lichaam voor te bereiden voor het slagveld.

Na verloop van tijd evolueerde de Macebell van een militair hulpmiddel naar een fitnessinstrument. Het werd een favoriet onder krachtsporters, atleten en fitnessenthousiastelingen vanwege zijn vermogen om zowel kracht als functionele vaardigheden op te bouwen. Tegenwoordig wordt de Macebell vaak gebruikt in verschillende trainingsprogramma's, variërend van traditionele krachttraining tot functionele en core-gerichte workouts.

Bekijk hieronder een Macebell demonstratie van Rob Floris:

 

Ontdek de Clubbells: Kracht en Stabiliteit

Als je op zoek bent naar een fitnessinstrument dat kracht combineert met stabiliteit, dan zijn Clubbells de perfecte keuze. Deze unieke trainingshulpmiddelen lijken op kegels en zijn ontworpen om je spieren uit te dagen terwijl je ook je balans en stabiliteit verbetert.

Met Clubbells voer je een reeks bewegingen uit, zoals cirkels, slingerende bewegingen en tiloefeningen. Deze acties dwingen je lichaam om samen te werken als één geheel, waarbij je spieren worden geactiveerd om je te stabiliseren terwijl je de Clubbell beweegt. Dit traint niet alleen je grote spiergroepen, maar ook de kleinere ondersteunende spieren die vaak worden verwaarloosd bij traditionele training. Het resultaat is een krachtig, gebalanceerd lichaam dat klaar is voor allerlei uitdagingen.

De Geschiedenis van Clubbells: Balans en Stabiliteit

Clubbells, ook wel bekend als "Indian clubs," hebben een vergelijkbare geschiedenis als de Macebell die teruggaat tot oude beschavingen. Ze worden voor het eerst gezien in India en Perzië, waar ze werden gebruikt als trainingsinstrumenten voor krijgers en soldaten. De oorspronkelijke clubs waren gemaakt van hout en hadden een langwerpige vorm, vergelijkbaar met een kegel.

In de loop der eeuwen werden Clubbells verfijnd en geperfectioneerd. Ze werden populair in Europa en werden gebruikt in gymnastische trainingen, vaak door turners en atleten om flexibiliteit, balans en coördinatie te ontwikkelen. Later werden ze geïntegreerd als uniek onderdeel van fitnessroutines in de vroege 20e eeuw.

Moderne Clubbells zijn vaak gemaakt van materialen zoals staal en zijn ontworpen om het gewicht te verdelen en verschillende soorten bewegingen mogelijk te maken. Deze eigenschappen maken ze ideaal voor het ontwikkelen van stabiliteit, mobiliteit en functionele kracht in het hele lichaam. De houten Clubbell zijn nog niet van het toneel verdwenen en dan zijn er ook nog moderne oplossingen zoals de Pahlavandle: een kunstof handvat die je drinkfles in een Clubbell veranderd. 

In beide gevallen weerspiegelen de geschiedenis van zowel Macebells als Clubbells hun evolutie van krijgskunst- en militair gebruik naar de moderne fitnesswereld. Deze instrumenten brengen een erfenis van functionele training met zich mee die vandaag de dag nog steeds relevant is en een waardevolle aanvulling vormt op verschillende trainingsregimes.

Bekijk hieronder een Clubbell demonstratie van Rob Floris:

 

Waarom Kiezen voor Macebells en Clubbells?

Het gebruik van Macebells en Clubbells gaat verder dan traditionele halters en gewichten. Deze instrumenten bieden een dynamische en uitdagende trainingservaring die je spieren op nieuwe manieren activeert. Ze bevorderen niet alleen kracht en spieropbouw, maar ook mobiliteit, flexibiliteit en coördinatie. In je zoektocht naar een complete en effectieve training, kunnen Macebells en Clubbells de uitkomst bieden voor jouw fitnessroutine. Het maakt niet uit of je nu een doorgewinterde atleet bent die op zoek is naar variatie of een nieuwkomer in de fitnesswereld die zijn lichaam wil uitdagen, deze instrumenten bieden een scala aan mogelijkheden.

 

Meer van Rob Floris lezen? Klik hier om het vorige blog te lezen, The Big Five.