Doesburg: vrijdag 11 juni 2021,

Krachttraining: YES ook voor ouderen!

Ik hoor nog wel eens van oudere sporters dat ze op hun leeftijd maar geen krachttraining meer doen. Als belangrijkste reden wordt gegeven dat ze minder sterk zijn dan vroeger, want inmiddels wat spiermassa verloren. Ja, dat laatste klopt. Met het ouder worden verlies je spiermassa. Maar waarom zou je, juist dan, het verlies aan spiermassa niet een halt toeroepen, dus zoveel mogelijk in stand houden, of zelfs (weer) vergroten? Spiermassa heeft een positief effect op je totale lichaamssamenstelling. Krachttraining bevordert de spiermassa. En krachttraining heeft meer positieve effecten. Met name trainen met vrije gewichten , al dan niet in combinatie met je eigen lichaamsgewicht, hebben een duidelijke positief effect op de botmassa.

Tijdens de vrije halter training van Ton Leenders
(krachtsport en krachttrainer bij o.a. Lotto Jumbo).

Dat neemt bij het ouder worden ook vaak af. Voor sporters, jong en oud, ook topsporters geldt: zorg dat krachttraining deel uitmaakt van je totale dagelijkse, vaste, trainingsprogramma. Dus niet alleen focussen op spiermassa, want voor sporters is het belangrijk niet alleen maar sterker en spieren, maar vooral efficiënt bewegen met meer vermogen! Alleen spiermassa behouden c.q. ontwikkelen zou zeker voor sporters niet het enige doel moeten zijn (tenzij de hoofdsport bodybuilding is natuurlijk). Een ander -belangrijk- trainingsdoel is om jouw vermogensefficiëntie in de sportprestaties te optimaliseren! Niet alleen wil je sterk worden, je moet je spierkracht ook kunnen gebruiken. Als je (nog) weinig ervaring hebt met bijvoorbeeld de vrije haltertraining of gewichtstraining, laat je dan goed begeleiden. Je gaat dan weer echt plezier beleven aan het trainen.

Zet je lichaam dus goed aan het werk, train ze!

Tip, leuk om te luisteren; Hoor hoe de vrije haltertraining in de topsport, als voorbeeld bij het schaatsen, een steeds specifiekere rol heeft gekregen. De podcast / icecast van Jac Orie.

 

Groeten,